Skip to content


Ubuntu Jam Nijmegen – Nabeschouwing

Op zaterdag 16 april was het eindelijk zover! Met een stel Ubuntero’s uit voornamelijk Nijmegen en omgeving kwamen we bij elkaar om de eerste Ubuntu Jam in Nijmegen te houden. Tegelijkertijd kwamen mensen uit de regio Friesland bijeen in Burgum.

Het bedrijf First8 waar ik werk was zo vriendelijk om de vergaderruimte in Nijmegen gratis open te stellen, dus de keuze voor de locatie was snel gemaakt. Rond 10 uur was ik aanwezig om alvast wat dingen aan te sluiten en klaar te zetten. Niet veel later kwam Ronnie aan, en na half 11 druppelde de ene na de andere rustig binnen. Na elven, toen iedereen was geïnstalleerd en de koffie/thee klaar was, begonnen we met een rondje om met elkaar kennis te maken. We waren met negen personen en iedereen vertelde kort over zichzelf en wat hij/zij met Ubuntu en Linux doet. Daarna gingen we even inventariseren wat iedereen KAN en WILde doen. De drie onderwerpen die het meeste naar voren kwamen waren het nieuwe forumthema, vertalen en iets met bugs (hunten, triagen of fixxen). We besloten om te beginnen met het forumthema en vertalen. Hiervoor verdeelden we ons over twee groepjes.

Hard aan het werk

Forumthema
Chaukar, Rachelle en Ronnie zijn bezig gegaan met het forumthema. Voor de profielpagina op het forum is nu een goede start gemaakt. Het lettertype is omgezet naar Ubuntu, en er zijn verschillende aanpassingen gedaan voor verbeterde ondersteuning van HTML5-features in verschillende browsers. Daarnaast is er samen met Thomas flink gediscussieerd over de nieuwe menu-indeling, zodat de verschillende aspecten (Info, Ondersteuning, Community en Nieuws) veel beter zichtbaar zijn en beter gestructureerd worden op de site.

Vertalen
Samen met Gerhard heb ik uitgelegd hoe het vertaalteam werkt, hoe we vertalen in Launchpad en hoe we onze wiki gebruiken om pakketten te reserveren. Vervolgens gingen Thomas, Ton en Miek aan de slag met wat eerste vertalingen. Het was te merken dat het erg productief is wanneer je naast elkaar zit. We hebben veel op kunnen steken en ook goed kunnen zien waar beginnende vertalers tegenaan lopen. Samen met Jordy heb ik suggesties in Launchpad nagekeken.

Check deze game uit de Humble Bundle

 

Bugs
Halverwege de middag leek het ons wel leuk om iets te doen met bugs. We hadden ook wat technische personen in ons midden en gingen rondkijken naar wat we zouden kunnen doen. We begonnen met het bekijken van het 100 Paper Cuts project. Een paper cut is een bug die de gemiddelde gebruiker kan tegenkomen en relatief makkelijk en snel op te lossen is. We kwamen er al snel achter dat je hier niet zo maar even aan meehelpt. Om hier in te komen moet je toch eerst wat dingen doorlezen. Vervolgens moet je ook code uitchecken, draaien, en zoeken waar de bug zich bevindt. Onze conclusie is dus dat je dit niet zomaar even doet. Als we de volgende keer weer zoiets willen doen, moeten we beter voorbereiden.

Groepsfoto ter afsluiting

 

Al met al was het een geslaagde dag. Ik vond het gezellig om (weer) eens de gezichten achter de nicknames te zien. En ook leuk om kennis te maken met de nieuwe mensen die er waren. We hadden een leuke groep enthousiaste mensen. Dit was de eerste keer dat we zoiets deden en we moesten een beetje ervaren wat en hoe het werkt. De meeste mensen hadden interesse om dit zeker nogmaals te doen. De volgende keer zullen we het eerder van te voren plannen zodat we kunnen deelnemen aan de Ubuntu Global Jam.

Dit is mijn persoonlijke beschouwing van de dag met wat aanvulling van Ronnie.

Tagged with .


2 Responses

  1. stn says

    Ja, de planning was wel een beetje typisch. Er waren andere locaties in het eerste weekend van april beschikbaar, maar toch werd blijkbaar gekozen voor dit weekend. Dan mis je dus precies het “global” idee… Enfin, hulde voor het initiatief!

  2. erkan^ says

    Tof (-:



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.